Одржане прве обуке за менторе у предшколским установама СУПЕР пројекта

Одржане прве обуке за менторе у предшколским установама СУПЕР пројекта

Првим обукама за менторе из предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат (Суппорт то пресцхоол едуцатион сyстем реформ ин Сербиа – Подршка реформи система предшколског васпитања у Србији) који финансира Европска унија, присуствовало је око 60 практичара (васпитача, стручних сарадника и директора).

Циљ обуке „Менторство у развијању инспиративне средине за интегрисано учење деце“ био је јачање капацитета ментора за рад са васпитачима на развијању квалитетног инклузивног програма заснованог на савременим педагошким концепцијама у складу са концепцијом Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“, као и јачање капацитета ментора за покретање промене у предшколској установи. Обуку су водиле проф. др Драгана Бренеселовић Павловић, кључни експерт за предшколско васпитање и проф. др Живка Крњаја, експерт на пројекту.

У тродневним обукама будући ментори имали су прилику да у интерактивном раду са предавачима разговарају о томе како простор обликује учење деце, шта је и зашто је важан инспиративан простор и како целисходно користити намештај, опрему и средства добијена у оквиру комплементарног пројекта „Опремање предшколских установа“ који финансира Европска унија, а у функцији развијања инспиративне средине за учење. Учесницима су представљени и начини развијања програма усмереног на интегрисано учење деце у вртићу.
„Деца уче оно што живе. Потребан им је инспиративан простор за учење. Како ћемо га изградити? Имате опрему, али шта са њом чините да простор за децу буде квалитетнији, инспиративнији“, каже проф. др Драгана Бренеселовић Павловић, обраћајући се менторима.
Прва обука одржана је 5-7. септембра 2019. у Руми за менторе из ПУ Алибунар, Бела Црква, Опово, Пландиште, Бач, Жабаљ, Србобран, Тител, Чока, Мали Иђош, Житиште, Сечањ, Ириг, Бајина Башта, Прибој, Лјиг, Осечина, Лозница, Коцељева, Лјубовија, Мали Зворник, Лучани и Кнић.


Обуци у Нишу, од 12-14. септембра 2019, присуствовали су ментори из ПУ Трстеник, Рековац, Ћићевац, Голубац, Жабари, Жагубица, Велика Плана, Кучево, Мало Црниће, Петровац на Млави, Бољевац, Књажевац, Црна Трава, Гаџин Хан, Ражањ, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка, Димитровград, Медвеђа, Брус, Блаце, Куршумлија, Босилеград, Трговиште, Баточина и Рашка.

Обуке су оцењене као веома корисне и знање стечено у оваквом раду помоћи ће менторима да разумеју димензије грађења програма и значај и функцију простора и средине за учење као програмског контекста, да добијену опрему и материјале ставе у функцију развијања инспиративног простора за интегрисано учење као и да умеју да реализују обуку са васпитачима у својим установама.
Ова обука је акредитована и налази се на Листи програма од јавног интереса које решењем одобрава министар просвете, науке и технолошког развоја.


Нове обуке биће одржане током наредних месеци за представнике локалних самоуправа, а нови циклус дводневних обука за менторе организоваће се почетком децембра 2019.

У октобру 2018. године усвојене су нове Основе програма предшколског васпитања и образовања “Године узлета” чији је циљ целовит развој и добробит детета кроз интегрисани приступ учењу, повезивање игре и других активности, као и изградња смислених односа са вршњацима и одраслима у простору који је инспиративан. Правилником о основама програма предшколског васпитања и образовања предвиђено је да нови програм буде уведен у предшколске установе почев од септембра 2019. године.

У СУПЕР пројекат укључено је 50 локалних самоуправа и предшколских установа широм Србије са којима ће се радити на развијању професионалних компетенција васпитача и стручних сарадника у предшколским установама за квалитетно инклузивно ПВО, на јачању професионалних капацитета запослених у локалним самоуправама за планирање и управљање ПВО као и на унапређивању законског оквира за предшколско васпитање и образовање.


Поред тога, ЕУ обезбедила је и донацију за опремање предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат, за дидактичку, ИТ опрему и намештај, у износу од око милион евра, што ће додатно допринети квалитетном инклузивном предшколском васпитању и образовању.
СУПЕР пројекат реализује се у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Пројектом управља Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ). Пројектне активности почеле су у марту 2019. и трајаће две године. ЕУ финансира пројекат са око 900.000 евра, а реализује га ПАРТИЦИП ГмбХ у конзорцијуму са ИБ (Интернатионалер Бунд), ВБЈК и ЦИП-Центром за интерактивну педагогију.


СУПЕР је један од пројеката којим ЕУ, као највећи донатор у Србији, помаже целокупну реформу сектора образовања у земљи. Од 2003. Европска унија донирала је за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања, образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, инклузију Рома.

_______________________
Представљање СУПЕР пројекта – 25. јун 2019.

SUPER – Podrška EU predškolskom vaspitanju i obrazovanju – 25.6.2019.

SUPER – Podrška EU predškolskom vaspitanju i obrazovanju

No Comments

Post A Comment