Covid – 19 obaveštenje

Covid – 19 obaveštenje

Poštovani,

Tokom meseca septembra došlo je do naglog pogoršanja epidemiološke situacije, do povećanja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva na SARS-CoV-2 (novi korona virus) i samim tim do povećanja obima posla u svim zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zaštite. Samim tim došlo je do pojave velikog broja bliskih kontakata, pre svega porodičnih, kojima treba izreći mera kućnog karantina u trajanju od 14 dana. Sve te zakonom obavezne procedure dovode do usporavanja rada u ovako teškoj situaciji. 

Da budem potpuno jasan, govorim o situaciji kada osobe moraju da idu u kućni karantin u trajanju od 14 dana, kada su bili u bliskom kontaktu sa nekom osobom, najčešće članom porodice a ne o kontaktima dece u vrtiću gde se kao što sami znate, povlači grupa gde je potvrđen slučaj na Kovid-19 po već ustaljenoj proceduri. 

Zbog svega navedenog, da bi smanjili pritisak na epidemiologe Instituta za javno zdravlje Niš i Republičku Sanitarnu inspekciju više nećemo zvanično rešenjem Republičke Sanitarne inspekcije decu iz vrtića stavljati pod zdravstveni nadzor. 

Sasvim je dovoljno da vam roditelji deteta uvidom u rezultat testa pozitivnog člana porodice ili telefonskim putem da obaveštenje da je dete u karantinu zbog obolelog člana porodice u trajanju od 14 dana, uz mogučnost produženja karantina ukoliko postane pozitivan još neki član porodice. 

Molimo vas da decu iz kontakta ne šaljete kod pedijatra u Kovid ambulantu radi dobijanja opravdanja za vrtić, jer to nisu zaražena deca već potencijalno zaražena, koja su u karantinu zbog mogućnosti da se zaraze. Naravno, ukoliko obole i pokažu simptome akutne respiratorne infekcije roditelji/staratelji će tu decu odvesti pedijatru, jer im takav savet daju i lekari koji razgovaraju sa njihovim već zaraženim članovima porodice. Mi se ne mešamo u proceduru koja treba da se sprovede kod povratka u vrtić posle dužeg odsusustvovanja. Govorimo samo o Kovid-u.

Zaposleni u vrtićima će i dalje, ukoliko su bliski kontakti, dobijati rešenje Republičke Sanitarne inspekcije ili će im epidemiolozi (prim. dr Mirko IliĆ, mr sc. med.) dati potvrdu da su određeni vremenski period (najmanje 14 dana) boravili u kućnom karantinu. Potvrda IZJZ Niš je krajnja instanca u rešavanjiu problema, osnovna mera je rešenje Republičke Sanitarne inspekcije! Takođe vas molimo da zaposlene iz kontakta ne šaljete kod lekara u Kovid ambulantu da otvaraju bolovanje, jer to nisu zaražene osobe već potencijalno zaražene, koje su u karantinu zbog mogućnosti da se zaraze. Naravno, ukoliko obole i pokažu simptome akutne respiratorne infekcije potrebno je da se jave u Kovid ambulantu. Takav savet daju i lekari koji razgovaraju sa njihovim već zaraženim članovima porodice. Lekar u Kovid ambulanti preuzima sve dalje propisane procedure i ukoliko na testu osoba iz kontakta postane pozitivna lekar po propisanoj proceduri otvara bolovanje toj osobi, određuje meru izolacije (kućna ili bolnička u zavisnosti od težine kliničke slike). Kao i za svaku drugu bolest kada zaposleni ide na bolovanje, dobijaju se doznake od ordinirajućeg lekara. U momentu kada osoba iz kontakta postane Kovid+ osoba pretaje da važi rešenje o kućnom karantinu, već je na snazi bolovanje! Mera izolacije za sve zaražene osobe je minimalno 14 dana. Koliko će da traje zavisi od ordinirajućeg lekara, tačnije od težine kliničke slike zaraženog. 

Ono što je ključno u ovako teškoj situaciji je da se svi u lancu bavljenja predškolskim ustanovama, držimo jasnih procedura, da apelujemo na sve zaposlene i roditelje dece da ukoliko pokazuju bile koje znake infekcije koja može da ukazuje na Kovid, ne dolaze u vrtić, odu u Kovid ambulantu i tek kada se utvrdi da nema znakova Kovid infekcije dođu u vrtić.

Takođe, vas molimo za strpljenje u vezi dostavljanja rešenja za zaposlene jer na dnevnom nivou za teritoriju koju pokriva IZJZ Niš (Nišavski i Toplički okrug) imamo i do 700 novozaraženih. Na nama je ogromna papirologija, administracija, veliki broj poziva, razgovora.

Za nas epidemiologe u ovom momentu je najvažnija suština, sprečavanje širenja virusa u populaciji, dok se forma (papirologija) rešava u hodu. 

Da bi osobe koje su u vrtićima zadužene za personalno vođenje posla (Direktor, pravnik) imale u vidu koje osobe treba a koje ne treba da idu u kućni karantin, šaljemo vam pravila kada osobe iz kontakta ne podležu kućnom karantinu.

1. Osobe koje su kompletno vakcinisane (sa dve doze vakcine) i od druge doze je prošlo više od 14 dana, bez obzira na datum vakcinisanja.

2. Osobe koje su bile obolele (ili zaražene) od Kovida koji je laboratorijski potvrđen i od kliničkog ozdravljenja (ili obavezne izolacije od 14 dana), nije prošlo više od 3 (tri) meseca.

U ime tima za škole IZJZ Niš


Prim. dr Mirko Ilić, mr sc. med.

Dopis u pdf obliku možete preuzeti ovde

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.